Kurz Základy sommelierství Brno 2019. Dvoudenní kurz určený pro širokou veřejnost, zájemce o danou problematiku, milovníky vína a ty, kteří se chtějí naučit jak správně víno vybírat, hodnotit, degustovat a podávat.
V kurzu se dozvíte např. významné vinařské oblasti ve světě, druhy světových vín, historie révy vinné, základní odrůdy révy vinné v gastronomii, popis vín, hodnocení a hodnotící systém, parametry servisu a praktické ukázky servírování a jiné. Vše bude podpořeno praktickými ukázkami vín (min. 30 druhů).
Obsah kurzu
- historie a význam slova sommelier
- sommelier a jeho význam a funkce
- rozdělení vín v ČR a ve světě
- významné vinařské oblasti ve světě, druhy světových vín (praktická ukázka vín z těchto oblastí)
- historie révy vinné, základní odrůdy révy vinné v gastronomii (praktická ukázka vín)
- popis vín – vzhled, vůně, chuť, celkový dojem (praktická ukázka s víny)
- hodnocení vína a hodnotící systémy (praktická ukázka vín)
- zásady při podávání vína, jeho příprava před podáváním, skladování vína
- snoubení pokrmů s jednotlivými druhy vín (s praktickou ukázkou snoubení vín s drobným občerstvením)
- parametry servisu a praktické ukázky servírování (šumivé, bílé a červené víno)
V průběhu kurzu ochutnáte kolem 30 vzorků vín.
Informace o lektorovi
Odborný garant kurzu a vyučující Ing. Kamil Prokeš, Ph.D. působí jako asistent na Ústavu vinohradnictví a vinařství: odborný garant a vyučující předmětů Sommelierství, Vinařské praktikum, vyučující v předmětu Sklepní hospodářství, Technologie speciálních vín, Senzorická analýza vína II. Je pravidelný účastník sommeliérských soutěží a hodnocení, enolog a majitel Kamil Prokeš vinařství, trpjnásobný mistr ČR v sekání sektů, vítěz (1.místo) Sommelier České republiky 2017 a vítěz (1.místo) Majstrovství somelierov Slovenska 2017.
Rozsah kurz
Dvoudenní kurz; teoretická + praktická výuka v areálu Mendelovy univerzity v Brně (Zemědělská 5), 6 vyučovacích hodin denně (12 hodin celkem).
Výstup kurzu
Kromě získaných znalostí a stud.materiálů obdrží účastníci kurzu osvědčení o jeho absolvování.
Termín kurzu
3. a 4. 10. 2019
Cena kurzu
- 3 300,- Kč (kurz je akreditovaný, osvobozen od DPH)
- Cena kurzu zahrnuje náklady na lektora, stud.materiál, víno, občerstvení.
- Možnost dárkového poukazu.
Podmínky účasti
- zaslání přihlášky
- úhrada účastnického poplatku
Kurz Základy sommelierství Brno 2019