Degustace vína – věda i umění 2018

View Calendar



21. 9. 2018 08.30 - 13.30


Valtice, Centrum Excelence

Address:
Sobotní 1029, 691 42 Valtice, Česko

Degustace vína - věda i umění 2018. Kurz je určen pro absolventy kurzu Úvod do degustace vína a dále rozvíjí jejich znalosti o organoleptických parametrech vín, podmínkách a způsobech hodnocení. Praktická degustace je zaměřena na procvičení senzorických schopností účastníků, hodnocení kvality a charakteristických vlastností vín.

Projekt je realizován s podporou Vinařského fondu.

Harmonogram
08:30–13:30 kurz vedený lektorem
13:30–15:00 individuální přestávka na oběd
15:00–17:00 individuální návštěva Salonu vín ČR (vstupné v ceně kurzu)

Dopolední program (8:30–13:30)

Část teoretická
• Vzhledové, aromatické a chuťové charakteristiky vín – varianty a rovnováhy
• Podmínky a způsoby senzorického hodnocení
• Odrůda a vinařské umění – senzorická pestrost moravských a českých vín

Část praktická
• Opakovací test schopnosti rozlišovat vybrané chutě a vůně
• Cvičení dlouhodobé senzorické paměti vín
• Zkouška rozlišovací schopnosti mezi víny
• Test krátkodobé paměti vín
• Stanovení aroma profilu a profilu mohutnosti vybraných typů vín
• Identifikace vady či choroby ve víně
• Praktická aplikace mezinárodního 100bodového hodnocení OIV

Odpolední program (15:00-17:00)

Návštěva degustační expozice Salonu vín ČR

• individuální studium v Salonu vín - degustace v rozsahu programu A1 – Volná degustace (399,- Kč – v ceně kurzu) s prodlouženou dobou degustace na 2 hod.
• možnost ochutnání aktuální kolekce Salonu vín (mimo vín šumivých a speciálních výběrů)
• vstup pouze v den konání kurzu na základě předložení certifikátu o jeho absolvování
(Pozn.: V Salonu vín je od každého vína otevřena jedna láhev. O každém z vín jsou k dispozici podrobné informace jak na prezentačním boxu každého vína, tak v katalogu. Během degustace je návštěvníkům k dispozici sommelier, který podává na požádání informace o víně a jednotlivých vinařstvích. Více o Salonu vín.)

Toto školení může být vhodným předstupněm pro další profesionální kurzy, např. Výcvik a výběr specializovaných expertů posuzovatelů pro senzorickou analýzu vín podle ČSN ISO 8586, které pořádá Národní vinařské centrum.

Degustace vína - věda i umění

Lektor:
doc. Ing. Josef Balík, Ph.D. - vysokoškolský pedagog se specializací na víno, vedoucí Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů Zahradnické fakulty v Lednici, Mendelovy univerzity v Brně

Cena základní vč. DPH: 990 Kč
Kapacita: 30


Ověřeno MonsterInsights