Burčák je moravskou specialitou, která si získává rok od roku vyšší oblibu i u nás v Opavském Slezsku. Důkazem toho může být také loňský mimořádný zájem návštěvníků o první burčákovou stezku, kterou zorganizovali ve spolupráci s magistrátem města studenti Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Slezské univerzity v Opavě.
„Burčák je pro většinu konzumentů chuťově i finančně přístupnější, a proto doufáme ve vysokou návštěvnost i letos,” uvedl za destinační management Opavské Slezsko organizátor Jan Černý. Celkem se zúčastní 11 prodejců z řad vinoték, obchodníků i hostinských. Návštěvníkům se tak mezi 16 až 22 hodinou nabízí příjemná procházka Opavou, srovnání burčáků i setkání se známými. Cílem organizátorů je touto formou upozornit Opavany na kvalitu. Ne každý ví, že burčák smí být vyroben výhradně z hroznů tuzemské produkce. Často se setkáváme s částečně zkvašeným hroznovým moštem z dovozu, mnohdy i horší kvality, avšak za lákavější cenu.
„Burčákové stezky se účastní prodejci se vztahem k moravské tradici a burčák bude i letos výrazně převažovat nad dovozem, navzdory komerci i menší úrodě moravských hroznů,“ dodal iniciátor akce Alexandr Burda z Filozoficko-přírodovědecké fakulty.