Adventní Víno z blízka 2023 v Brně

Adventní Víno z blízka 2022
View Calendar

Adventní Víno z blízka 2023 v Brně. Začátek adventu se v Brně opět spojí s moravskými vinaři a jejich víny. Zimní festival Víno z blízka je přivede 2. prosince od 11:00 do 17:00 do prostor Staré radnice v Brně.

Adventní Víno z blízka 2023 je ideální příležitostí kde ochutnat, vybrat a nakoupit skvostná moravská vína na sváteční stůl nebo jako dárek pod stromeček. Degustaci za vás neudělá nikdo, ale výběr a nákup vín vám usnadní aplikace Víno z blízka ve vašem mobilu.

10. ročník Adventního Vína z blízka představuje 12 vinařství ze všech vinařských podoblastí. Akce již tradičně spojuje moravská vína s historií, památkami, uměním a gastronomii města Brna. Po předešlých letech v prostorách hradu Špilberk nebo v sálech Augustiniánského kláštera na Starém Brně, se letos zimní varianta Vína z blízka odehraje v historických prostorách 1. patra Staré radnice a to včetně unikátního freskového sálu. Součástí vstupenky je také volný vstup na vyhlídkovou radniční věž. Na nádvoří radnice bude po celý den Gourmet zóna s tím nejlepším, co brněnská street gastro scéna nabízí.

Doprovodný program: adventní Víno z blízka 2023

  • Vyhlídka z radniční věže
  • Gourmet zóna na nádvoří Staré radnice
  • Expozice Tiché hrdinství Paměti národa s 20% slevou
  • Výstava Nové nádraží v Urban centru na Mečové

Vinaři

Přivítá vás 12 vinařství ze všech 4 podoblastí vinařské oblasti Morava

Arte Vini

Progresivní vinařství si od počátku klade za cíl nabízet jen vína nejlepší kvality v atraktivní adjustáži. Pro svou produkci si vybírá hrozny z renomovaných poloh, zaměřuje se zejména na tradiční moravské odrůdy (např. Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský nebo Frankovku).

ZD Němčičky

Současné moderní vinařství ZD Němčičky vzniklo v roce 1992 transformací dřívějšího JZD. Hospodaří v integrované produkci na 92 hektarech vlastních vinic. Odrůdová skladba je založena na Frankovce, Modrém Portugalu, Ryzlinku vlašském a na vyhlášeném Müller Thurgau s muškátově-broskvovým aroma. V nových výsadbách pak najdeme Pálavu, Hibernal, Irsai Oliver a další populární odrůdy. O vinohrady se stará Ing. Miroslav Janů. Sběr přísně redukované sklizně probíhá ručně, hrozny putují co nejrychleji ke zpracování na moderním vinařském vybavení. Ve sklepním hospodářství vedeném sklepmistrem Jaroslavem Jakubcem se tradiční metody prolínají s nejnovějšími technologiemi.

Vinařství Milan Vašíček

Milan Vašíček vyrábí kvalitní převážně suchá přívlastková vína, u nichž je hlavní důraz kladen na harmonii vína, což krásně vyjadřuje i logo vinařství. U výroby vína využívá jak zkušeností předků, tak moderních technologií a ve vinicích pak s citlivým přístupem k přírodě a redukovanou sklizní dosahuje vysoké kvality hroznů. U velkých červených vín se dbá na jejich vyzrálost ležením až 18 měsíců v dubových sudech. Nyní hospodaří v systému ekologického zemědělství na cca 5 ha vinic. Roční objem produkce je kolem 40 000 lahví. Vína se prodávají ze sklepa, internetovým obchodem a ve vybraných vinotékách a restauracích. Sklepní hospodářství se nachází v lokalitě vinných sklepů Nechory.

Vinařství Kněží hora, s.r.o.

Vinařství Kněží hora, s. r. o. sídlí v Bzenci v srdci moravského Slovácka. Firemním mottem je „Vína nevyrábíme, ale tvoříme, a to s láskou - s láskou k půdě, k vinici, k hroznu, vínu.“ Větší část surovin má vinařství z vlastních vinic o rozloze osmnácti hektarů, menší část pak od osvědčených moravských dodavatelů, tak aby mohlo svým klientům přiblížit bohatou rozmanitost vůní a chutí.  Odrůdová skladba spočívá zejména na tradičním Ryzlinku rýnském a rulandských odrůdách, které jsou typické pro bzeneckou oblast. Pro obohacení sortimentu však ve vinařství vznikají i vína z hroznů od smluvních vinohradníků, například z Pálavy z vinic se specifickým vápencovým podložím (Ryzlink vlašský, Pálava). Moderní sklepní hospodářství je vybaveno nejnovějšími technologiemi. Bílá a růžová vína zrají v nerezových tancích do jara až léta následujícího roku, červená ve francouzských barikových sudech, v nichž leží vhodné partie po dobu nejméně 24 měsíců.

B\V vinařství a. s.

Vinařství B\V bylo založeno v r. 2012, kdy osud svedl dohromady vášnivého milovníka vín Zdeňka Bábíčka a vinaře Petra Vacenovského, který navazuje na dlouholetou rodinnou tradici pěstování vinné révy a výroby vína. Vinařství získává hrozny z vlastních vinic o rozloze 44 ha rozkládajících se v ratíškovské trati Hrubé pole a mutěnické trati Úlehle. Stáří jednotlivých vinic je různé, od mladších (cca deset let, Mutěnice) až po starší vinice (cca 40 let, Ratíškovice). Veškeré hospodaření na obou viničních tratích probíhá pod dohledem zkušeného vinohradníka Petra Vacenovského.

Svou strukturou jsou vinice vhodné k pěstování bílých i modrých odrůd a díky teplému podnebí tzv. „Moravské sahary“ s malým množstvím srážek mají v rámci Slovácké vinařské podoblasti předpoklad dobrého vyzrávání i u tak pozdních odrůd, jako je Ryzlink rýnský. Sklepní hospodářství se nachází v historické budově bývalé zámecké sýpky v Miloticích, která pochází z poč. 18. století. Vybrané partie se školí a zušlechťují zráním ve francouzských dubových sudech typu barrique.

Rodinné vinařství Gréger

Vinařství jsme založili v roce 2005 v Rakvicích. Celkem obhospodařujeme 7 hektarů vinic v rámci integrované produkce v tratích Kozí horky, Trkmansko a Přítlucká hora. Snažíme se naplno využít jejich terroir, jak nejlépe umíme. Chtěli bychom, aby milovníci vína věděli, jaké odrůdy můžou ochutnat, pokud naše vinařství navštíví. Oslovit dokážeme mistrně zpracovanou Frankovkou, Pinotem, suchou Pálavou, a kořenitým Veltlínem, často velmi podobným, rakouským obdobám Veltlínů zrajících ve dřevě. Naše roční produkce je cca 50 000 lahví.

Při výrobě využíváme dřevěné sudy, ale i nerezové tanky. Snažíme se o co nejdelší kontakt vína a kvasničných kalů. Je to klasická stará, velmi jednoduchá a osvědčená cesta. Důležitou součástí naší práce a cesty v rozvoji je pevné zázemí a rodina, která se podílí na chodu celého vinařství.

Vinařství NEPRAŠ & Co.

Vinařství NEPRAŠ & Co. hospodaří v Pavlově na necelých 7 hektarech vinic výhradně v bio režimu. Z bílých odrůd se specializuje zejména na suchý Riesling, Sauvignon Blanc a Ryzlink vlašský nebo Chardonnay, které kvasí a zrají ve velkých dubových sudech o objemu až 2500 litrů zpravidla celý rok. Červená vína představují zejména odrůdy Merlot, Cabernet Sauvignon a jejich cuvée, přičemž tato vína jsou do láhví bez síry a filtrace stáčena klidně až po 6-7 letech zrání na sudech.

Vinařství Roman Komarov

Naše vinařství se svou velikostí řadí mezi malá rodinná vinařství. Obděláváme 7,2 hektarů vinic ve znojemské podoblasti, vinařské obci Ivančice a v trati Pod Jakubem. Kopec Svatý Jakub je stará viniční hora na které bylo v minulosti mnoho viničních tratí, dnes je pouze jedna. Pěstujeme tři bílé odrůdy révy - Chardonnay, Sauvignon a Müller Thurgau. Z modrých odrůd: Rulandské modré, Neronet a Svatovavřinecké. Další hrozny nakupujeme z Ivančic, Dolních Kounic a Mělčan. V roce 2015 jsme nakoupili první hrozny i z mého rodiště, městyse Drnholce.

Mošty pro výrobu bílých a růžových vín jsou zbaveny hrubých kalů a při kvašení jsou chlazeny. Zrání probíhá většinou již v nerezových tancích, na jemných kalech, některé šarže se nechávají vydechnout v dřevěných sudech. Rmuty červených vín kvasí v kádích, kde promíchávání provádíme ručně. Po promíchání se kádě uzavřou plastovými víky, aby se zamezil přístup mušek. Po vylisování rmutu je víno ponecháno na jemných kvasničných kalech minimálně 6 měsíců. Naše červená vína lahvujeme vždy nejméně po roce zrání ve starých dubových sudech. Lisovnu a kvasírnu máme v Hrubšicích u Ivančic, sklep na Palackého náměstí, přímo v centru Ivančic.

Vinařství Halkoci

Nemám za sebou žádnou několikagenerační tradici. Víno mne prostě zlákalo svou vůní a chutí natolik, že jsem se vydal studovat do rakouského Kremsu a poté jsem odešel na praxi do Vídně. A konečně v září 2019 jsem založil vlastní vinařství. Ale nic mi do klína nespadlo.

Gazaň Winery

V roce 1771 do Čejče zavítal na pozvání Marie Terezie z oblasti Franche Comté francouzský kolonista Nicolas Gazain. Když jsem v roce 2018 zakládal vinařství GW, neměl jsem zděděný ani vinohrad, ani zkušenosti nebo návod „jak víno vyrobit“, jen možná skrytý někde v genech vztah k vínu po tomto doloženém předkovi.

Vinařství No. 44

Tady jde hlavně o to, aby ve vás naše víno vyvolalo úsměv, pohodu a radost z každého doušku. Jsme dva blázni, neposední a myšlenkami na vinaření až otravní. Po desetileté práci v oboru se zrodilo v roce 2019 naše pidi vinařství.

IWAYINI

„IWAYINI. To je zhmotnění myšlenky, které předcházelo 28 let zkušeností s vínem a vinařstvím. Už jako vinařský synek jsem od 10 let pracoval u svého otce v jeho vinařství. Nasával jsem zkušenosti, postupy a cit pro víno. Tento projekt je ukázkou toho, co miluju, co mě naplňuje, co mi dělá radost a jak realizuji své představy v oblasti vína. Po dlouhém přemýšlení o názvu značky – kdy mě napadaly jen tradiční názvy – to nakonec přišlo samo. Mé příjmení je Zůl, netradiční příjmení, které má naše rodina jako jediná v Česku. Když jsem jel jednou autem z práce, moderátorka v rádiu právě pouštěla píseň, jejíž název znamená v jazyce afrického kmene Zulu „naděje“. Hned jsem věděl, že to je ono! Doma jsem do Googlu zadal několik slov k překladu do Zuluštiny a hle… vzniklo IWAYINI, slovo, které v řeči afrického kmene Zulu znamená VÍNO.“

 

Vstupenky

Vstupenka Standard s 10 žetony na degustaci vín 12 vinařů ze 4 podoblastí Moravy v síních Staré radnice v Brně – 320 Kč

Vstupenka Exclusive – degustace tzv. na skleničku – bez žetonů a to všech nabízených vín od 12 zúčastněných vinařství ze 4 podoblastí Moravy v síních Staré radnice v Brně – 800 Kč

ČD vstupenka – Chcete levnější vstupenku? Využijte 20% slevy kterou si pro vás připravily České dráhy. Stačí přijet na adventní Víno z blízka do Brna vlakem a slevu máte v kapse! – 266 Kč / 650 Kč

 

Adventní Víno z blízka 2023 v Brně

Informace o festivalu:
Pavla Babicová, otevrene.sklepy@nap.cz, +420 515 903 121 nebo +420 739 307 014

Další akce: Kalendář vinařských akcí


Ověřeno MonsterInsights