Adventní Víno z blízka 2022 v Brně. Začátek adventu se v Brně opět spojí s moravskými vinaři a jejich víny. Zimní festival Víno z blízka je přivede 3. prosince od 11:00 do 17:00 do prostor Augustiniánského kláštera na Mendlově náměstí na Starém Brně.
Adventní Víno z blízka je ideální příležitostí kde ochutnat, vybrat a nakoupit skvostná moravská vína na sváteční stůl nebo jako dárek pod stromeček. Degustaci za vás neudělá nikdo, ale výběr a nákup vín vám usnadní eshop ve vašem mobilu.
Zimní Víno z blízka přivede návštěvníky do atraktivních prostor Augustiniánského kláštera na Starém Brně. Zážitek může doplnit i návštěva Muzea J. Gregora Mendela nebo exkluzivní prohlídka „pokladů kláštera“ v pinakotéce a klášterní knihovně.
Pozvání přijalo 12 vinařů, kteří reprezentují všechny čtyři moravské vinařské podoblasti. S sebou přivezou na 100 vín k degustaci. V kartonu na tři vína si můžete odnést bílé k rybě, červené k masu a rosé k cukroví. Objednávku z mobilu s dovozem vybraných vín domů vám na pár kliků zajistí lahvoteka.cz.
Vinaři
Přivítá vás 12 vinařství ze všech 4 podoblastí vinařské oblasti Morava
Víno Perk
Jsme mladé, rozvíjející se moravské vinařství, které se nachází v městečku Miroslav ve Znojemské vinařské podoblasti. Zakládáme si na tradičních odrůdách z historicky nejznámější viniční trati v širokém okolí, malebných Weinperkách, z jejichž teras je vidět až na Pavlovské vrchy. Společně s viniční tratí U Vinohradu pracujeme na ploše o něco málo větší než 47 ha. Jsme hrdí na to, že naše vína pochází 100 % z hroznů vlastní produkce. V roce 2016 jsme znovu oživili výrobu vín pod značkou Perk a s ročníkem 2017 jsme definitivně vstoupili na trh s novým designem i metodou zpracování.
Vinařství DomaineM
Vinařství DomaineM vzniklo v roce 2015 v malém jihomoravském městě Miroslav nacházejícím se ve Znojemské vinařské podoblasti. Naší hlavní myšlenkou je tvořit zcela jedinečná vína, ve kterých se bude odrážet terroir místních vinohradů. Pracujeme s důrazem na udržitelnost. Jelikož věříme, že krajina, kterou nám zanechali naši předci, nám byla pouze propůjčena.
Vinařství Januš
Vinařství založili v roce 2015 Bronislav Januš a syn Ing. Filip Januš v jihomoravské obci Hrabětice, která se nachází na pomezí Mikulovské a Znojemské vinařské podoblasti. Tímto krokem jsme navázali na dlouholetou rodinnou tradici pěstování a výroby vína. Cílem je šetrné hospodaření ve vinici s následnou výrobou vysoce kvalitních vín v prostředí malého vinařství. Pro výrobu využíváme klenutý sklep vybudovaný roku 1873, jeho stálá teplota a klima je pro výrobu přínosná. Všechna námi vyráběná vína, zrají minimálně šest měsíců v dubových sudech, které jim dodávají jemnost a charakter.
Gravitační vinařství VILAVIN
Příběh gravitačního vinařství VILAVIN začíná v roce 1995 restitucí vinic. Navázali jsme tím na rodinnou vinařskou tradici dědů a pradědů. V současné době hospodaříme na 27 hektarech vlastních vinic ve vyhlášených vinařských obcích Novosedly a Dobré Pole.
Vinařství Pavel Skrášek
Pavel Skrášek se zabýval vinařstvím jako koníčkem od roku 1996. Po krátkém působení v roli obchodního zástupce u dalších vinařů v Perné pak v roce 2000 definitivně „položil“ svou původní strojařskou profesi a dal se na profesionální vinařskou dráhu. Vzhledem k tomu, že rodiče, maminka Pavla a otec Lubomír, vysadili v roce 1993 v trati Bergrus 2,5 ha vinohradů, mohl začít rovnou zpracovávat hrozny z rodinné produkce. Pavel Skrášek poté vysadil v roce 2009 v trati Levá Bavorská Pálavu, v roce 2010 v trati U Mikuláška Rulandské šedé a Sauvignon, v roce 2014 v trati Bergrus Ryzlink vlašský a Hibernal. Odrůda Chardonnay pochází z hektarové pronajaté vinice u Mikulova na nejvyšším bodu lokality Mušlov. Další část hroznů pro zpestření sortimentu pochází od smluvních vinohradníků z okolí Pálavy.
Výrobní zázemí měl Pavel Skrášek původně v Perné v klasickém rodinném sklepě. Na pozemku poté vyrostla nová výrobní hala, postupně byla vybavena moderními technologiemi (pneumatický lis, nerezové tanky s řízeným kvašením, křemelinový filtr apod.). Vinařství používá kombinaci tradičních a moderních metod vinifikace – bílá vína se vyrábějí z odkalených moštů zakvašená ušlechtilými kvasinkami v chlazených tancích, červená otevřenou macerací, poté zrají rok v dubových sudech. Většina vín prochází oficiálním zatříděním. Současný objem výroby se pohybuje kolem 15 000 lahví a měl by se ještě mírně zvýšit. Víno se prodává ze sklepa, vlastním rozvozem se vína objevují ve vinotékách od Jihlavy až po Ústí nad Labem.
Vinařství Baraque
Vznik myšlenky vinařství Baraque se pojí se svatební cestou manželů Františka a Lenky Machovských do Egypta. Tehdy s údivem sledovali, jak obsluha u hotelového baru „vyrábí“ růžové víno tak, že slévá mizerné bílé s ještě horším červeným. Kladli si otázku, zda jsou z osazenstva hotelu jediní, kdo se nad tím pozastavuje, a byli vděční za čtyři lahve vlastního vína, které se jim vešly do hmotnostního limitu v letadle. A vzhledem k tomu, že se jejich sňatkem spojily dvě vinařské rodiny, k nápadu založit vlastní vinařství byl už jen malý krůček. Vinařství zpracovává hrozny z pěti hektarů vinohradů převážně z trati Nadzahrady. Výroba probíhá v moderní hale vybudované před třemi lety. Vlajkovou lodí vinařství je Děvín, na Moravě jinak málo rozšířený, ale přesto velmi atraktivní kříženec Tramínu červeného a Veltlínského červenobílého původem ze Slovenska.
Celá produkce je rozvinuta do tří pomyslných směrů. Řadu INTENSIVE reprezentují lehká a ovocitá vína. Ta se vyrábějí pomocí moderních technologických postupů s cílem podpořit svěžest a přímočarost. Řada ELEGANT představuje komplexnější bílá i červená vína, často zrající v sudech, určená pro dlouhodobější archivaci. Vína PUNKové řady nabízejí nevšední zážitek díky použití méně obvyklých technologií. Najdete zde vína nečiřená, nefiltrovaná a nesířená, oranžové víno nebo rosé, které zrálo na sudu. Vinařství má pro návštěvníky a degustace k dispozici vinný sklep v Bořeticích s kapacitou dvacet osob, ale především reprezentativní vinnou galerii pod rozhlednou Slunečná ve Velkých Pavlovicích s širokou nabídkou různých specialit z okolí (káva Jordan z místní pražírny, dezerty Herufek Chocolate, paštiky z Němčiček apod.). Zde je kapacita maximálně 40 osob. Vinařství je ve fázi budování nové značky a neplánuje pro příští léta žádnou expanzi. Z dlouhodobého hlediska klade důraz spíše na zvyšování kvality poskytovaných služeb než nárůst produkce.
Vinařství Maděřič
Ludvík Maděřič vyráběl víno od roku 1985, od roku 1993 začal jako vinař podnikat v rodinném sklepě a od té doby postupně doplňoval sortiment nabízených vín a rozšiřoval služby pro své klienty. O tři roky později už původní prostory přestaly stačit a začal stavět v Moravském Žižkově výrobní halu, kterou později několikrát rozšířil. Rodinné vinařství začínalo na 10 ha vinohradů, v současnosti hospodaří na 25 ha v tratích Prechov, Slovenské a Obory. Trať Slovenské je umístěna na jihovýchodním svahu kopce s půdou jílovitohlinitou až písčitohlinitou. Těžká jílovitá půda dává dobré výnosy hlavně u modrých odrůd. Lehčí půdy dávají bílým burgundským odrůdám a Veltlínskému zelenému typické ovocné aroma. Trať Prechov je rozprostřena na mírném jižním svahu a půda zde má většinou písčitou strukturu.
Filozofií vinařství je nabídnout zákazníkům široké odrůdové spektrum, a proto pěstuje většinu tuzemských povolených odrůd. Sklizeň probíhá ve více fázích a hrozny se ve vinohradech ručně probírají podle zralosti. Ve sklepním hospodářství vedeném sklepmistrem Jiřím Maděřičem se používají všechny moderní technologie – pneumatické lisy, řízené kvašení, vinifikátory, rototanky, mikrooxidace a další. Hrozny se zpracovávají v moderní nadzemní hale, pod níž jsou vyhloubeny archivní sklepy. Ročně vinařství vyrobí kolem 200 000 lahví. Součástí vinařského komplexu je degustační místnost pro 20 osob a penzion s 13 pokoji.
Vinařství Šabata s.r.o.
Moderní vinařství v současné podobě vzniklo z podnětu Ing. Vladimíra Šabaty, který nejprve sám a poté se svými syny hospodařil v několika sklepích v Zaječí. Dlouhodobou vizi realizoval trpělivě a postupně – začal nákupem vhodného pozemku bývalého lomu nad silnicí ze Zaječí do Přítluk. Společně se slovenským milovníkem vína Ing. Ivanem Benešem zainvestoval do výstavby a vybavení nového objektu vinařství zahrnujícího prakticky rozdělenou výrobní a skladovací část, administrativní zázemí a prezentační prostory. Budova využívá profil terénu a je kromě střešní terasy a čelní stěny s příjmovou vanou obsypána zeminou, což zaručuje minimální kolísání teplot v provozu a snižuje náklady na chlazení nebo vytápění. Raritou výrobních prostor je, že se v nich nenachází od přístupu z venkovní manipulační plochy schod ani práh. První vinobraní proběhlo v novém vinařství v roce 2011 a firma nabrala dech k cílové kapacitě kolem 100 000 litrů (2018).
Díky nejmodernějším technologiím je Ing. Šabata spolu se syny Václavem a Janem schopen bez zaměstnanců obstarat celý řetězec od vinohradu a výkupu hroznů až po rozvoz vína koncovým odběratelům. V procesu výroby se používá klasické řízené kvašení, uzavřený pneumatický lis, odkalovací tanky, nádrže s možností chlazení i ohřevu a vlastní plnicí linka. Výroba červeného vína začíná kvašením ve speciálních vinifikátorech a další rozměr získávají zráním v klasických dubových a barrique sudech. Pro prezentaci vín slouží elegantní degustační místnost s galerií místních malířů, přímo propojená se sklepním hospodářstvím. Ochutnávky s prohlídkou výrobních prostor vedou vždy vinaři Šabatovi osobně. Vinařství v poslední době vykoupilo ve viničních tratích v nejbližším okolí sklepního hospodářství několik desítek parcel, jejichž spojením a obnovou vznikla spolu se stávajícími vinicemi plocha 10 hektarů vlastních vinohradů. Vinařství průběžně vysazuje méně známé a raritní odrůdy.
Rodinné vinařství Spěvák
Kořeny současného vinařství rodiny Spěvákovy sahají do 30. let minulého století. Malovinaření otce Františka se postupně rozrůstalo, ale od sedmdesátých let až do roku 1999 vyrábělo vinařství pouze sudová vína. Tato skutečnost se změnila s nástupem nové generace reprezentované Milanem Spěvákem, který navázal na tradice s novými ambicemi. Začali jsme se orientovat na lahvová vína, jakostní a přívlastková a v roce 2001 jsme rozšířili výrobní a skladovací prostory v historickém, více než sto let starém sklepě. Milan Spěvák proměnil původního koníčka v profesi v roce 2008. Od vinobraní 2012 sídlí vinařství ve zcela novém, moderním objektu. Od června 2015 je pro řízené degustace s občerstvením a posezením otevřen nový kvelbený sklep s kapacitou cca 50 osob a křížový sklep s kapacitou cca 15 lidí.
Rodina nyní hospodaří na 10 ha vinohradů v bílovických tratích na černozemních a jílovitých půdách. Z posledních výsadeb v letech 2009, 2013 a 2014 sortiment obohatila Pálava, Muškát moravský, Muškát žlutý a Solaris. Dosazen byl Tramín a Děvín. Část surovin pochází z nákupu od vinohradníků z Velkých Bílovic.
Odrůdová skladba je zaměřena na Rulandské šedé, Chardonnay, Sauvignon, Ryzlink vlašský, Veritas, Tramín červený, Modrý Portugal, Frankovku, Zweigeltrebe a Dornfelder. Při ruční sklizni vypomáhají rodinní příslušníci a přátelé. U bílých odrůd používáme šetrné lisování na pneumatickém lisu, řízené kvašení a ušlechtilé kvasinky. U červených vín nastoupilo vinařství novou cestu výroby ovocných vín, které kvasíme tradičně v kádích a uchováváme v nerezových tancích, ne v sudech. Při degustacích je možné ochutnat široké spektrum kolem 26−31 odrůd. V části své produkce se zaměřujeme na novošlechtěnce − pouze v našem vinařství je například možné ochutnat odrůdu Agni nebo Nitra v růžovém provedení. Mezi nejlepší vzorky každého ročníku patří vždy Rulandské šedé, Chardonnay, Tramín červený.
Vinařství Glosovi
Rodinné vinařství vzniklo u Glosů v roce 1992. Mimo věhlasného šlechtitele Lubomíra Glose se na jeho provozu podílí i manželka Helena a děti Lubomír mladší a Eva Halouzková. Rodina hospodaří na 5,5 ha vinohradů v tratích Stará hora a Vinohrady, přičemž integrovaný způsob hospodaření je doplněn celoplošným zatravněním a úplným vynecháním umělých hnojiv. Ve sklepě rodiny Glosových, zrekonstruovaném v roce 2007, vzniká podle konkrétního ročníku kolem 25 000 lahví vína. Ve sklepním hospodářství se používá řízené kvašení se zakvášením přirozenými kvasinkami, sudy typu barrique. Vinařství je známé především jménem Lubomíra Glose – šlechtitele podepsaného pod moštovými odrůdami Cabernet Moravia, Fratava a Modrava a pod dalšími odrůdami stolních hroznů. Cabernet Moravia v našich vinohradech za krátký čas zdomácněl a moravští vinaři s ním dosahují zajímavých výsledků. Mezi nejcennější poklady vinařství patří pravidelně právě tato odrůda, kterou Lubomír Glos jako její otec zná asi nejlépe ze všech vinařů.
Cabernet Moravia 2015 z řady Natura získal například zlatou medaili na AWC Vienna 2018. Vína v této řadě se vyrábějí podle dříve používaných postupů bez jakýchkoliv přídatných látek, s minimálním obsahem síry. Leží alespoň šest měsíců v kontaktu se zvlášť natrhanými bobulemi přidanými do moštu a na vlastních kvasnicích, po stočení zrají spolu s částí kalů v dřevěných sudech po dobu dvou let. Glosovi začali vysazovat vinice v husté výsadbě (9 000 hlav na hektar s řezem na dvouoké čípky). S produkcí vinařství rodiny Glosových se lze setkat ve vinotékách i prvotřídních gastronomických provozech. Na degustaci přímo ve sklepě rodiny Glosových se mohou ohlásit skupiny do dvaceti návštěvníků.
Vinařství Doležal
Rodinné vinařství Doležal se rozkládá na rozloze 3,5 ha v tratích Hastrmany a Písky v Hruškách a Stará hora v Týnci. Na péči o vinohrady a výrobě vína se podílí celá rodina. K vinici se chováme ekologickým přístupem, přísným řezem hroznů redukujeme sklizeň a ve sklepě pak úrodu zpracujeme jak tradičními, tak moderními metodami. Náš sklep je výrobní i archivní, ale zároveň zveme všechny milovníky dobrého vína k příjemnému posezení a ochutnávku vína.
Skladba odrůd je tvořena v poměru 80 % bílých a 20 % modrých. V naší nabídce najdete odrůdy jako Chardonnay, Ryzlink rýnský, Rulandské šedé (Pinot gris), Veltlínské zelené, Hibernal, Pálava, Müller Thurgau, Cabernet Moravia, Frankovka, Merlot, Rulandské modré (Pinot Noir), Dornfelder. Vína získávají řadu ocenění na mezinárodních soutěžích. Bílá vína zrají v nerezových tancích, červená vína v dřevěných sudech, některé partie ve starších barikových. Vyrábíme převážně přívlastková vína. Lahve lze zakoupit přímo ve sklepě, popř. zasíláme po celé ČR.
VITIS Strážnice
Vinařství VITIS bylo založeno v roce 1996. U jeho zrodu stáli již zkušení vinaři včetně Jindřicha Baňaře. Hlavním technologem je syn Tomáš a obchod má v malíčku dcera Kateřina. Vinařství si vysadilo ve dvou hlavních vlnách celkem 30 hektarů vinohradů. Již v roce založení jsme zahájili výstavbu nového sklepního hospodářství a začali zakládat vinice. Zpracováváme pouze vlastní hrozny, část úrody dodáváme spřízněným vinařům v okolí. Půdy v našich tratích dávají vínům nezaměnitelnou chuťovou plnost a extraktivnost, zvláště Rulandské bílé zde dosahuje pozoruhodné kvality. Pro zrání modrých odrůd jsou příznivé kamenité půdy - kamení se přes den ohřívá a v noci vyzařuje teplo do okolí. Ve vinohradech nepoužíváme konvenční chemické prostředky, aplikujeme bio přípravky. Sklepní hospodářství je vybaveno systémem řízeného kvašení, všechna červená vína zrají v dubových sudech, některá v sudech typu barrique. U vybraných odrůd jsme zavedli lisování celých hroznů a kvašení v akátových sudech, chystáme vlastní sekty.
Vstupenky
Vstupenka Standard s 10 žetony na degustaci vín 12 vinařů ze 4 podoblastí Moravy v síních Augustiniánského kláštera v Brně – 250 Kč
Vstupenka Exclusive – degustace tzv. na skleničku – bez žetonů a to všech nabízených vín od 12 zúčastněných vinařství ze 4 podoblastí Moravy v síních Augustiniánského kláštera v Brně – 750 Kč
Ke vstupence na degustaci Víno z blízka v Brně lze zakoupit tuto doplňkovou vstupenku na:
- komentovanou prohlídku expozice Barokní klášterní knihovny a baziliky Nanebevzetí Panny Marie. Vstupenka je platná pouze v den konání akce – 110 Kč
- prohlídku expozice Muzea starobrněnského opatství. Vstupenka je platná pouze v den konání akce – 100 Kč
- prohlídku expozice Mendelova muzea. Vstupenka je platná pouze v den konání akce – 100 Kč
Adventní Víno z blízka 2022 v Brně
Informace o festivalu:
Pavla Babicová, otevrene.sklepy@nap.cz, 420 515 903 121 nebo +420 739 307 014
Další akce: Kalendář vinařských akcí